HolidayCheck Ödülleri Türkiye’nin Potansiyelini Yansıtmıyor

HolidayCheck Ödülleri Türkiye’nin Potansiyelini Yansıtmıyor

Ülkemizin turizm potansiyelinin yurtdışında tanıtımında ödüller önemli bir rol oynamaktadır. Dünyada gün geçtikçe daha da önemli bir yer almaya başlayan online yorum sitelerinin verdiği turizm ödülleri içerisinde özellikle Almanya pazarı için TUI ödülleri ile birlikte en önemlilerinden birisi HolidayCheck ödülleridir.

Yakın zamanda açıklanan HolidayCheck ödülleri içerisinde son 4 yıldır olduğu gibi yine ülkemizden 20 otel ödül aldı. 2014 yılında HolidayCheck’ten TopHotels ödülleriyle birlikte toplamda 43 ödül alan Türkiye, 2015 yılında TopHotels ödülünün kaldırılması ile potansiyelinin çok altında bir ödül sayısına mahkum kalmış durumda.


*TripAdvisor ödül sayıları 11 farklı kategorideki Top 25 otellerin toplamıdır.

HolidayCheck’in Türkiye’yi sadece Ege ve Akdeniz olarak 2 bölgeye ayırması ve “her bölgeden azami 10 otel” kuralı sebebiyle HolidayCheck ödülleri sayımız yıllardır 20’ye sabitlenmiş durumda. Bu durum Türkiye’nin önemli turizm bölgelerinden bazılarının tamamen göz ardı edilmesine sebep olmakta ve Türkiye’nin ağırladığı Alman turist sayısıyla orantılı olmayan bir ödül dağılımını oluşturmaktadır.

 

Antalya Online Rezervasyonlarda Alman Turistlerin Birinci Tercihi

Alman turistlerin tercih ettikleri destinasyonlarda hep en üst sıralarda olan Türkiye ayrıca VIR (Verband Internet Reisevertrieb) verilerine göre [1] Antalya özelinde “online rezervasyonlarda en çok tercih edilen destinasyon” ünvanını da taşımaktadır. Ancak ülkemiz aldığı HolidayCheck ödül sayısı ile bu başarısının oldukça altında bir değerlendirmeye tabi olmaktadır.

2018 yılındaki istatistikler bazında “deniz, güneş, kum” turizmi alanındaki rakiplerimizi ziyaret eden Alman turist sayısı ile ödüllerin korelasyonunu incelediğimizde oldukça Türkiye aleyhine bir durum göze çarpmaktadır:

  • Hırvatistan: 2.7 milyon turist, 6 ödül (2.1 ödül/milyon ziyaretçi)
  • Türkiye: 4.4 milyon turist, 20 ödül (4.5 ödül/milyon ziyaretçi)
  • İspanya: 11 milyon turist, 77 ödül (7 ödül/milyon ziyateçi)
  • Yunanistan: 4.4 milyon turist, 55 ödül (12.5 ödül/milyon ziyaretçi)
  • Mısır: 1 milyon turist, 29 ödül (29 ödül/milyon ziyaretçi)
  • Bulgaristan: 0.58 milyon turist, 20 ödül (34.5 ödül/milyon ziyaretçi)

Bu istatistikte Hırvatistan’ın sadece 6 ödül almasının sebebi ülkedeki günlük kiralık oda kapasitesinin 500.000’ler seviyesinde olmasına rağmen otel yatak kapasitesinin 100.000’lerde kalması ve bu sebeple ödüle uygun tesislerinin azlığı olabilir. Deniz, güneş, kum turizminde direk rakibimiz olan ve ülkemiz turizminin sekteye uğradığı yıllarda turist sayısında büyük artışlar yaşayan İspanya, Yunanistan, Mısır gibi destinasyonlar ve son yıllarda alternatif olarak öne çıkarılmaya çalışılan Bulgaristan’daki ödül dağılımı ise ödül sayısı ile turist sayısı arasındaki önemli bir orantısızlığı göz önüne sermektedir.

 

Deniz, Güneş ve Kum Turizminde Rakiplerimiz

Aşağıdaki grafikte görebileceğiniz üzere 2015 yılından bu yana Alman turistlerin en çok rağbet ettiği ve bizim Akdeniz havzasında “deniz, güneş, kum” turizminde rakibimiz olan İspanya ve Yunanistan gibi ülkelere HolidayCheck oldukça bonkör davranmakta.

Alman Turist Sayısı / HolidayCheck Ödülleri

Bunun temel sebebi ise HolidayCheck’in bu ülkelerde bizden çok daha yüksek sayıda “turizm bölgesi” tanımlamış olması. Aşağıda Akdeniz havzasındaki “deniz, güneş, kum” alanında rakibimiz olan ülkelerde HolidayCheck’in tanımladığı bölge sayılarını ve 2019 HolidayCheck ödülleri sayılarını görebilirsiniz:

  • İspanya: 12 Bölge (77 ödül)
  • Yunanistan: 8 Bölge (55 ödül)
  • Mısır: 3 Bölge (29 ödül)
  • Bulgaristan: 2 Bölge (20 ödül)
  • Türkiye: 2 Bölge (20 ödül)

Yukarıdaki örneklerden Yunanistan’ı ele aldığımızda Korfu, Rodos gibi adaların her birisi ayrı birer bölge olarak tanımlanmaktadır. İspanya’da ise İbiza, Kanarya Adaları, Mallorca, Tenerife vs.  gibi toplam 12 bölge bulunmaktadır. Türkiye ise yıllardır sadece Ege ve Akdeniz bölgeleri üzerinden değerlendirilmekte bu da ülkemizin gerçek turizm potansiyelini yansıtmamaktadır.

 

Antalya Sadece 10 Ödül İle Değerlendirilmeyi Haketmiyor

Antalya bugün 500’den fazla 4 ve 5 yıldızlı oteli ve 600.000’e yaklaşan yatak kapasitesi ile Bulgaristan, Hırvatistan veya Portekiz gibi ülkelerin çok üzerinde bir turist ağırlama kapasitesine sahiptir. Antalya’da yoğunlaşmış olan otel sayısı ve yatak kapasitesinin ödül dağılımında daha adil değerlendirilmesinin bir yolu Antalya’nın birkaç bölgeye ayrılarak bu bölgelere ayrı ayrı ödüller verilmesi olabilir.

Toplam Otel Sayısı ve Yatak Kapasiteleri:

  • Antalya: 2.000 (4* ve 5* oranı %26) – Yatak kapasitesi: 593.000
  • Yunanistan: 9.745 (4* ve 5* oranı %17) – Yatak kapasitesi: 781.000
  • İspanya: 14.659 (4* ve 5* oranı %18) – Yatak Kapasitesi: 1.472.000
  • Bulgaristan: 2.240 () – Yatak Kapasitesi: 228.000
  • Hırvatistan: 691 (4* ve 5* oranı %44) – Yatak Kapasitesi: 135.000

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Almanya Pazarı’na ilişkin raporunda belirtildiği üzere [5], Almanya çıkışlı misafirlerin Türkiye’de en çok tercih ettiği ikinci destinasyon ise İstanbul’dur. İstanbul’un ayrıca 2014 yılında TripAdvisor tarafından “Dünyanın Top Destinasyonu” seçilmiş olmasına rağmen bir bölge olarak HolidayCheck nezninde değer görmemesi düşündürücüdür.

Bunun ötesinde 2018 yılında “TripAdvisor Dünyanın En İyi 25 Oteli” listesine bir oteliyle giren ve her yıl 2 milyonun üzerinde turistin ziyaret ettiği Kapadokya bölgesi her ne kadar bugün Alman turistlerin birinci tercihi değilse de önümüzdeki yıllar içinde HolidayCheck gibi yorum siteleri tarafından değerlendirmeye alınırsa Almanya pazarında daha iyi yerlere gelebilecektir.

 

HolidayCheck Ödülleri Türkiye’nin Turizm Potansiyelini Yansıtmalıdır

Ülkemizin turizm potansiyelinin yurtdışında tanıtımında ödüller önemli bir rol oynamaktadır. Alman turistlerin tatil değerlendirmelerinde en çok tercih ettiği platform olan HolidayCheck üzerinde Türkiye sahip olduğu yüksek kaliteli otel sayısı ile orantılı olmayan bir ödül dağılımı ile temsil edilmektedir. Özellikle Almanya’dan yapılan online rezervasyonlarda birinci sırada tercih edilen Antalya’nın ve dünyaca tanınan İstanbul’un bu ödül dağılımında daha adil bir şekilde temsil edilmesi ülkemizin Almanya’daki turizm tanıtım çabalarına da katkı sağlayacaktır.

 

Kaynaklar:

[1] Almanya’dan Yapılan Online Rezervasyonlarda Antalya Birinci: https://v-i-r.de/2018/08/22/vir-praesentiert-die-beliebtesten-urlaubsziele-der-deutschen-fuer-die-sommerferien-2018/
[2] Bulgaristan Toplam Yatak Sayısı: https://www.novinite.com/articles/181133/Total+Number+of+Accommodation+Establishments+in+Bulgaria+Increased+with+0.5+in+May+2017
[3] Yunanistan Toplam Yatak Sayısı: https://www.pwc.com/gr/en/publications/assets/hospitality-investment-strategies-in-greece-en.pdf
[4] Hırvatistan Toplam Yatak Sayısı: https://www.total-croatia-news.com/business/21189-croatian-tourism-analysed-what-do-the-record-numbers-mean
[5] Kültür ve Turizm Bakanlığı Almanya Turizm Pazarı Raporu: http://www.tanitma.gov.tr/Eklenti/59106,almanyapazarraporu2018pdf.pdf?0

// Lenis for smooth scroll