2019 Online İtibar Yönetim Raporu

Türkiye’de 2019 yılı turizmde pek çok alanda rekorların yılı oldu. Sektör olarak başarılı bir sınav veren turizm, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in verilerine göre  2019’da toplam 51.7 milyon ziyaretçi ve 34.5 milyar dolar turizm gelirine ulaştı.

Bundan önceki yıllarda olduğu gibi Webius Digital olarak sizlere geçtiğimiz yılın online itibar yönetimi alanındaki önemli gelişmeleri ile Akdeniz bölgesinin 2019 yılı online itibar raporunu sunuyoruz. Toplam yorum sayılarından dil bazında yorumların dökümüne kadar farklı istatistikleri de yazımızda bulabileceksiniz.

Dünyadaki Online Yorum Sayıları

Dünyadaki toplam online yorum sayısında Google’ın üstünlüğü 2019 yılında da devam etti. Alınan yıllık yorum sayısında 2017’de bir önceki yıla göre %300 büyüme kaydeden Google, 2018 yılında da dünya çapında toplam yorum sayısını %100 oranında arttırarak açık ara birinci olmuştu. 2019 yılında önceki yıllardaki kadar olmasa da çift haneli büyüme yaşayan Google bu alandaki çıkışını sürdürdü.

 

2019 Online İtibar Yönetim Raporu
1 Ocak-31 Ekim 2018 arası toplam online yorum sayıları (Kaynak: ReviewPro)

2020 yılında da agresif büyüme hedeflerine yol alan Google karşısında geçmişin bu alandaki en büyük devleri olan TripAdvisor, Expedia ve Booking gibi siteler toplam yorum sayılarında artış yakalasalar da Google’ın yakaladığı oranda büyüme kaydedemediler. Online yorumlarda geçmişin en büyüğü olan bu 3 firmayı 2020’de Google’a karşı çok daha zorlu geçecek bir yarışın beklediği muhakkak.

Mobil Cephesi Hız Kazanmaya Devam Ediyor

Mobile kayış 2019 yılında da devam etti. Statista’ya göre 2014 yılında %34 seviyesinde olan mobil platformlardan yapılan Google aramaları 2019 yılında %60 seviyesine ulaştı. Otel rezervasyonlarında ise teknoloji üstünlüğü olan OTA’lar otel sitelerine göre çok daha hızlı büyüme kaydediyor.

OTA’lardaki toplam rezervasyonların %40’a yakını mobil üzerinden yapılırken direk rezervasyonlarda bu oran %10’lara kadar düşüyor. Otelcilerin mobile kayışın getirilerinden en iyi şekilde faydalanabilmesi için web sitelerini mobile platformlara optimize olarak yenilemeleri çok büyük önem arz ediyor.

Akdeniz Bölgesinde 2019 Online Yorum Rakamları

Akdeniz bölgesindeki otellere gelen toplam yorum sayısı yaklaşık 850.000 ile bir önceki yıl ile neredeyse aynı seviyelerde kaldı. Yorum yanıtlama oranı ise %5’lik artışla %50’nin biraz üzerinde gerçekleşti. Yorum cevaplama oranı istatistiklerini aşağıya çeken en önemli platform ise Google oldu. Toplam yorum sayısının neredeyse %40’ına ulaşan Google yorumlarının sadece %41’i oteller tarafından yanıtlandı. Otellerin TripAdvisor ve HolidayCheck platformlarına gelen yorumları ise %70 ve üzerinde oranlarla yanıtladıkları görüldü.

2019 Online İtibar Yönetim Raporu

Akdeniz Bölgesinde Online Yorum Puanları

ReviewPro tarafından geliştirilen ve otellerin online itibar ve memnuniyet değerlendirmesini yapan GRI endeksine göre 2019 yılında Akdeniz bölgesindeki otellerin ortalama puanlarında 0.5 puanlık bir artış yaşandı. Tüm Akdeniz bölgesindeki tesislerin ortalaması %83’ün biraz üzerinde gerçekleşti.

2017: %83.1 (Yaklaşık 600.000 yorum)
2018: %82.6 (Yaklaşık 850.000 yorum)
2019: %83.1 (Yaklaşık 850.0000 yorum)

Departman Bazında İstatistikler

Otellerin GRI puanlarının Antalya içindeki bölgelere göre değerlendirmesinde uzun yıllardır olduğu gibi Belek bölgesinin ön plana çıktığı görüldü. 100.000 ve üzeri sayıdaki yorumlar dikkate alındığında departmanlar bazında en yüksek puanlar “lokasyon” ve “yiyecek & içecek” olurken “oda” kategorisi bir önceki yıl olduğu gibi en düşük puanda kaldı. Tüm departmanlar arasında “eğlence” kategorisi ise önceki yıla göre düşüş yaşayan tek departman oldu.

Diller Bazında Yorum Sayıları

Metin içeren yorumlar içinde Türkçe yorumların kış aylarında en büyük paya sahip olduğu gözlendi. İlkbahar ve sonbahar aylarında Almanca yorumların tüm yorumlar içinde en yüksek paya ulaştığı görülürken Haziran ve Temmuz aylarında Rusça yorumların zirve yaptığı görüldü.

2019 yılı Türkçe, İngilizce, Almance ve Rusça online yorum oranları

Platform Bazında Diller

TripAdvisor, Booking ve Google’da Akdeniz Bölgesi otelleri hakkında yazılan yorumlarda Google’ın Türkçe ve Rusça yorum ağırlıklı, TripAdvisor’ın ise Türkçe, İngilizce ve Rusça ağırlıklı olduğu görülüyor. Booking.com’a gelen yorumlarda ise en büyük payın “Diğer” dillere ait olduğu görülmekte.

2019 Online İtibar Yönetim Raporu

 

QM Awards Ödülleri

Bu yıl POYD yayın organı GM Dergi tarafından 10. defa düzenlenen QM Awards ödül töreni yine ışıltılı katılımcılarıyla göz kamaştırdı. Webius Digital Türkiye’nin En İyi Yönetilen Dijital Pazarlama ve Destek Firmaları alanında ödül aldı. 2017 ve 2018’deki ödül törenlerinde de “dijital itibar” ve “dijital pazarlama” alanlarında ödül alan Webius Digital, bu sayede 3 yıl üst üste bu alanlarda ödül almış oldu. Otel profesyonelinin katılımıyla düzenlenen ödül anketinde bizi destekleyen tüm sektör profesyonellerine teşekkürlerimizi iletiyoruz.

// Lenis for smooth scroll